Voetverzorging Flevoland is aangesloten bij:
Lid van ProVoet
Homepagina van Voetverzorging Flevoland
Home
empty
home / voetverzorging
afbeelding

Voetverzorgingstips

Luisteren naar uw voeten
Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen
Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Blijf niet te lang met uw voeten in het water, want een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Uw voeten en crème
Ook uw voeten hebben baat bij een goede vochtregulerende crème. Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen.

Voorkom ingegroeide teennagels
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening, meestal aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn: - Druk door slecht passende schoenen, - Het verkeerd (te kort) knippen van nagels, - Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Voorkom problemen bij het nagels knippen
Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nageltang. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen.

Laat kloven behandelen
Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. Overigens: als het echt een kloof dreigt, laat deze dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!

Likdoorns voorkomen
Likdoorns zijn vaak eenvoudig te voorkomen door op een aantal dingen te letten. -Goede schoenen Draag passende schoenen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat uw hak goed stevig wordt omvat door de schoen en dat uw tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of hoge hakken. -Goede verzorging Een goede verzorging van uw voeten maakt de kans op likdoorns kleiner. Met name voor ouderen is deze verzorging lastig. In dat geval kunt u de hulp van de pedicure inschakelen.

Schoenen kopen
Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en… voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen. Dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is.

Voorkom eeltranden aan de hiel
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met open hiel loopt. Hierdoor ‘hangt’ de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomer verschijnsel. De ‘aanwas’ van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij behandeling blijkt het slechts een dunnen eeltlaag te zijn. Voorkom daarna deze eeltrand door het dragen van goede schoenen!

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels
Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte handdoek voor het drogen van de voeten. Gebruik deze handdoek éénmalig en was deze op minimaal 60°.